Actief burgerschap

Het magazine As Gau Paust stimuleert actief burgerschap onder Mechelaars. ‘Iedereen Mechelaar’ – de baseline van het Mechels stadsbestuur – betekent namelijk ook een zekere betrokkenheid en engagement ten aanzien van onze stad.

Hoe je dat doet? Enkele instapklare instrumenten:

Volg actief mee met de gemeenteraad

Het magazine As Gau Paust verslaat de Mechelse gemeenteraad live op Twitter via de hashtag #grmechelen. Het voordeel van dit initiatief is dat élke Mechelaar aan dit verslag kan deelnemen door diezelfde hashtag te gebruiken. Gewoon meelezen kan natuurlijk ook, want je hebt helemaal geen Twitter-account nodig om de live verslaggeving te volgen. Die hashtag vormt een ideale tandem met de live streaming die je sinds februari 2018 kunt bekijken via het YouTube-kanaal van de Stad Mechelen. Alle opnames blijven online beschikbaar.


Stel je vraag aan een Mechelse politieker

Beschik je zelf over een Twitter-account dan kun je makkelijk rechtstreeks contact opnemen met schepen, burgemeester of gemeenteraadslid.
We verzamelden alle twitterende Mechelse politici die op 14 oktober 2018 verkozen werden in deze lijst.


Check de Mechelse meerderheidskaart

Zeg, heb jij eigenlijk een verkozene van de absolute meerderheid in jouw buurt wonen? Geen idee? We verzamelden alle leden uit de absolute meerderheid op onze Mechelse meerderheidskaart.

Natuurlijk hebben we niet gezegd dat lokale politici alleen maar naar de eigen buurt kijken. Al zou het in een onbewaakt moment kunnen gebeuren dat de directe omgeving iets meer tot de verbeelding spreekt van een verkozene dan de andere kant van de stad…

PS: We hebben ook een Datawrapper-versie!


Hou de Mechelse gemeenteraad in de gaten

Met de publicatie van een dashboard over de Mechelse gemeenteraad geeft het magazine As Gau Paust elke Mechelaar een instrument in handen om de activiteiten van de Mechelse raadsleden mee in de gaten te houden. Met dit initiatief willen we de werking van de gemeenteraad niet alleen inzichtelijker maken voor Mechelaars, maar de stad Mechelen ook stimuleren om zelf met deze data aan de slag te gaan: door ze op zijn minst technisch toegankelijker te ontsluiten, zodat elke geïnteresseerde burger of ontwikkelaar deze lokale politieke data makkelijk kan hergebruiken.


Doorzoek de Mechelse stadssubsidies

Ontdek de financiële keuzes van het stadsbestuur doorheen de jaren. We bundelden de stadssubsidies in één overzichtelijke databank. We vezen deze subsidiedatabank in elkaar dankzij (1) een openbaarheidsverzoek – of beter: de openbaarheidswetgeving (2) de website Smallpdf waarlangs je pdf-bestanden met één druk op de knop kan omzetten naar een spreadsheet-formaat; (3) Google Spreadsheets om de data te draaien, te sorteren, te filteren, te publiceren en een sparkline toe te voegen; en (4) OpenRefine waarmee we dankzij de ‘text facet’-functie de vergelijkbare benamingen van organisaties konden samenvoegen.

Figuur: AGP – geïnspireerd op de Ikea-klassieker…

Vraag een document op bij Stad Mechelen

Zowat elk document dat de stad in haar bezit heeft, is openbaar. Dat gaat van verslagen van het College of adviesorganen, over onderzoeksrapporten in opdracht van het stadsbestuur tot de e-mails van onze stadsambtenaren. Moeilijk is zo’n aanvraag niet.

Een voorbeeldje:

aan: stadsbestuur@mechelen.be
onderwerp: openbaarheidsverzoek: [DOCUMENT]

Geachte,
Graag verkreeg ik per e-mail een digitale kopie van [DOCUMENT].
Met vriendelijke groet,
[VOORNAAM NAAM]
[ADRES]


Trek naar de beroepsinstantie voor openbaarheid van bestuur

Oké, een openbaarheidsverzoek indienen is inderdaad doodeenvoudig, alleen durft Stad Mechelen al eens zo’n aanvraag weigeren. Toch heb je daarmee het pleit nog niet verloren. Ga in beroep tegen de beslissing van de stad dankzij de Beroepsinstantie inzake Openbaarheid van Bestuur van de Vlaamse overheid. Gratis bovendien.


Claim de agenda van de Mechelse gemeenteraad

Als burger kun je ook zelf een agendapunt op de gemeenteraad laten zetten. Tenminste als je minstens 280 van de Mechelaars ouder dan 16 jaar weet te overtuigen van jouw idee. Puur kwestie van voldoende handtekeningen te verzamelen. Je dient jouw voorstel via dit formulier in bij de stad. Niet onbelangrijk: je moet wel een onderwerp kiezen waarvoor de gemeenteraad van Mechelen bevoegd is.As Gau Paust werkt onafhankelijk maar ook onbezoldigd. Weet je ons hyperlokaal nieuws te appreciëren? Dan is jouw sporadische steun meer dan welgekomen

Ik steun As Gau Paust… (en schenk 15 euro)

Omdat een onafhankelijk stadsmagazine belangrijk is voor de Mechelaars!

€15,00